Heřmánkův herbářByliny, bylinky a jejich použití v péči o tělo i ducha
Domovská stránka / Recepty / Čekankový čaj

Čekankový čaj

Čekankový čaj se používá jako prostředek pro lepší trávení a povzbuzení chuti k jídlu. Podporuje funkci jater, srdce a léčí močové kameny.

Účinky

Nálev z čekanky slouží proti nechutenství, povzbuzuje chuť k jídlu, zlepšuje trávení, stimuluje funkci jater a podporuje vylučování žluče a žaludečních šťáv. Podává se také proti chronické zácpě. Čekankový čaj se užívá při močových kamenech a zánětech. Čaj z čekanky zlepšuje činnost srdce, čistí krev a posiluje cévy.

Příprava

Jeden šálek čekankového čaje připravíte z jedné čajové lžičky sušené čekanky, kterou zalijte 250 ml vroucí vody. Nálev nechte přikrytý louhovat 15 minut a poté sceďte. Vypijte šálek horkého čekankového čaje a to 2 – 3 × denně. Po šesti týdnech je třeba udělat týdenní přestávku a poté je možné aplikaci znovu opakovat.

foto: © wikimedia

Budu rád, pokud mi napíšete nebo pro vás bude můj web inspirací. Nekopírujte však, prosím, jakýkoliv obsah webu bez předchozího svolení. Pokud chcete použít nějaký text nebo obrázek, napište mi nejprve na frantisek@hermankuvherbar.cz.