Caigua snižuje cholesterol, krevní tlak a urychluje odbourávání tuků. Díky svým účinkům je tak caigua vhodným doplňkem stravy pro snižování rizik obezity.
Caigua je u nás zatím nepříliš známou zeleninou, přesto si stále více získává oblibu díky své schopnosti odbourávání tuků, snižování cholesterolu a vyhlazování celulitidy.
Caigua pomáhá léčit problémy oběhové soustavy. Snižuje krevní tlak, zabraňuje tvorbě křečových žil a užívá se jako prevence proti infarktům.
Caigua nebo také ačokča je liánovitá rostlina, která může dorůstat až 8 m. Listy mají vejčitý tvar se zubatým okrajem. Žlutavé květy mají tvar drobných kalichů. Plody vypadají jako zelené papriky ale jejich chuť je blízká okurkám.
Drogou caigui jsou listy, semena a plody.
Účinné látky obsažené v caigue jsou karoten, vitamíny B1, B2 a C, minerální látky, pektin a lipoproteiny.
Caigua původně pochází pouze z jižní Ameriky, ale dnes roste až po Mexiko.
Plody caigui se sklízí mezi srpnem a říjnem.
Budu rád, pokud mi napíšete nebo pro vás bude můj web inspirací. Nekopírujte však, prosím, jakýkoliv obsah webu bez předchozího svolení. Pokud chcete použít nějaký text nebo obrázek, napište mi nejprve na frantisek@hermankuvherbar.cz.