Hřebíček je kromě svého využití v kuchyni vítaným pomocníkem při bolestech zubů, při aftách a při problémech s trávením.
Hřebíček se nejčastěji používá jako koření. I když je používán hlavně pro svou chuť, podporuje trávení a působí proti nadýmání.
V léčitelství se s ním setkáme především ve formě kloktadla. Hřebíčkové kloktadlo zmírňuje bolestivost a citlivost zubních nervů a dásní, pomáhá léčit afta a odstraňuje nepříjemný zápach z úst.
Hřebíčkovec vonný je vždy zelený, drobnější strom dorůstající výšky 12 m. Listy hřebíčkovce jsou eliptické a kožovité. Květy jsou zvonkovité, mají červenou barvu, silnou vůni a skládají se do vrcholičnatého květenství.
Drogou jsou sušená poupata těsně před rozkvětem – hřebíček.
Účinné látky hřebíčku jsou fenolkarbonové kyseliny, třísloviny, flavonoidy a silice obsahující eugenol a caryophyllen.
Hřebíčkovec vonný pochází z Moluk v Indonésii. Dnes se hřebíčkovec pěstuje v celém tropickém pásmu.
Hřebíček se sbírá v prosinci a v lednu, u nás se ale nevyskytuje.
Budu rád, pokud mi napíšete nebo pro vás bude můj web inspirací. Nekopírujte však, prosím, jakýkoliv obsah webu bez předchozího svolení. Pokud chcete použít nějaký text nebo obrázek, napište mi nejprve na frantisek@hermankuvherbar.cz.